1. jun, 2021

En första planering av cykelsemester

Jag har gjort en del cykelturer sedan den där vårdagen i april. Måste undersöka hur många mil jag klarar av på en dag inför min cykelsemester. Gjorde en tur till Motala och var borta i 12 timmar!

Det gjorde i och för sig inte så mycket då jag gjorde en hel del stopp för foto och fika. Blev kvar flera timmar i Motala då det visade sig att muséet var öppet och jag "ramlade på" ett trevligt våffelcafé.

Många fotostopp blev det. Och det är ju så jag måste planera. Jag vill ju inte åka från punkt A till punkt B. Utan måste ju också ha gott om tid för sightseeing. De här cykelturerna blir ju ett utforskande samtidigt som jag njuter av mina små äventyr. Och jag lär mig hur jag ska tänka inför en längre semester. Hur långa ska mina dagsetapper vara t. ex. Och vad har man på sig? Jag tar ju vad jag har i garderoben för dagen, men inser att längre sträckor kräver något mera genomtänkt. Denna dag gjorde jag 11,5 mil. Och fick ordentligt ont i rumpan.

Anledningen till att jag vill "veta" mina dagsträckor är att jag tror jag måste bestämma var jag ska sova. Många reser nog i Sverige denna coronasommar så jag tror det blir svårt att spontant hitta övernattningsmöjligheter. Vill inte hamna i samma situation som 1993 då jag kom till Hjo och det visade sig var något "jippo" där. Det fanns inte en enda säng att sova i. Så jag hamnade på en parkbänk. Känner mig inte riktigt så äventyrlig numera...:)

Så är 10 mil en bra sträcka att räkna med? Eller är det för långt? Det är definitivt inte för lite...Till Motala är det ca 5 mil. Och till Motala cyklade jag utan el. Så är vägen bra kan jag cykla ganska långt utan. Jag börjar alltid mina turer utan el. Vill ju ha den kvar om orken tryter i hemväg :).

Jag måste ju också räkna med att det kan blåsa motvind, regna och vara kallt. Eller backigt. Cyklade Roxen runt i förra veckan och norra sidan är rejält backig. Där fick jag använda elen ganska mycket. Var borta 7,5 timme denna dag och gjorde 8,5 mil. Och bara 2,5 utan el. Men jag hade också el kvar när jag kom fram. Så sållar man räcker den ganska länge.

Har ju heller inte provat att cykla med packning ännu. Så kanske det gör skillnad. "Kläder för väder", solskydd, batteriladdare och vatten. Ska föröka hitta en vattenhållare till ramen och räkna med minst 2 fulla flaskor per dag med mig. Dricka är viktigt och kanske också "spetsa" dom med lite vätskersättning om det är väldigt varmt.

Så hur ska jag tänka? Jag inser att jag måste ta en ordentlig funderare på kläder. Något för rumpan så det blir uthärdligt att cykla långt måste jag ha. Och lätta kläder. Om det blir regn och rusk eller hård vind behövs en jacka. Och jag vill ju inte dra på tjocka regnkappan... Så en lätt jacka måste jag skaffa. Regn byxor har jag. I mitt jobb står jag ofta ute i regnet :).

Cykelbyxor? Jag sliter verkligen jeans!! De kan se ganska nya ut, men det blir hål mellan benen. Om det är varmt vill jag cykla i shorts. Om det blir en varm sommar kan ju packningen bli ganska lätt. Men som svensk sommar ofta är måste jag vara beredd på i princip allt... Cykeltröjor? Jag vill nog helst ha linne eller t-shirt, men måste också tänka solskydd. Sommaren 1993 då jag fick för mig att cykla Vättern runt var en regnig och och ganska kall sommar. Min vän minns denna sommaren som den då jag var solbränd och alla andra var bleka. Så solen tar ju varken den syns eller gömmer sig bakom moln. Och jag är ju ute hela dagarna i kanske 14 dagar...

Vad har jag på mig om jag vill gå på restaurang? Inte svettiga cykelkläder i alla fall...

Jag ska försöka leta mig ut nära kusten och där vet jag inte riktigt hur det ser ut. Så även om jag vill prova matställen och restauranger kanske jag hamnar i att det är lång mellan butikerna. Så något att äta är bra att ha med. Har förut använt mig av barer. Såna man har för viktminskning. De ska ju ha näringsvärde som en middag. Om man har mycket att "ta av" är det ju ingen nackdel att luncha en sån ibland, men är man liten ska man nog se till att få i sig ordentlig mat om man ska cykla hela dagarna. Och att äta mellanmål. Som pedagog i förskolan är jag van vid mellanmål men ofta är det nog så att för oss vuxna byts detta mål ofta ut mot kaffe och ev nått sött. Vi borde tänka mer på detta faktiskt.. Att "fylla på" med energi med jämna mellanrum.

För mig är det ingen katastrof att äta viktminskningsbarer...Och jag skulle bara få dubbelt så mycket kläder alldeles gratis om jag förlorade några kilon...

Och cykelhjälm. Jag ska erkänna att jag är dålig på att sätta på den sommartid. Den kommer fram till halkan. Men nu ska den med. Den skyddar ju dessutom inte bara för olyckor utan också mot solen.

Hur ska jag bo? Skönt att slippa dra på lakan, men att bara bo på hotell blir dyrt. Så det måste jag nog också knöla ner i packningen...

Mm. Lite att fundera på nu när det börja bli allvar med min cykelresa :).